18 Temmuz 2013 Perşembe

Evrenimiz Kusursuz mu?

Hiç yorum yok

Bulutsuz bir gece vaktinde başımızı gökyüzüne kaldırıp düşünceye daldığımızda birçoğumuzun aklından Evrenin kusursuz olarak işleyen bir makine düşüncesi geçer. Fakat Evren ne yazık ki kusursuz çalışan bir makine değildir. Gelişen teknolojiyle birlikte ürettiğimiz uzay araçları, teleskop ve robotlar sayesinde özellikle son 100 yılda Evrenle ilgili çok fazla bilgiye ulaştık.


Elde ettiğimiz bu bilgiler, bize içinde yaşadığımız Evrenin kusursuz olarak çalışan bir yer olmadığını gösterdi. Mesela Dünyamızın doğal uydusu Ay. Her yıl Ay’ın, Dünyamızdan yaklaşık 3,8 cm uzaklaştığını tespit ettik. Bir insan ömrünü 70 yıl olarak kabul edersek eğer, Ay bir insan ömründe yaklaşık 2 metre 70 cm Dünya’dan uzaklaşmış olacak. Bu sonuca göre Ay'ın 630 - 650 milyon yıl sonra Dünyanın yörüngesinden tamamen uzaklaşmış ya da Uzaya savrulmuş bir halde olacağı tahmin ediliyor.

Son yıllarda Merkür’e giden Uzay araçları da bize Ay’da olduğu benzer bilgileri yollamıştır. Messenger Uzay aracının yaptığı ölçümler Merkür’ün yılda 78 cm, Güneş'in Kütle çekimin etkisiyle Güneş’e biraz daha yaklaştığını gösterdi. Elbette ki bize hayat sunan Güneş’imiz her yıl nükleer füzyonun etkisiyle yüz milyonlarca ton hidrojeni helyuma çevirdiği için enerjisini azaltarak biraz daha genişlemektedir. Bu durumda Merkür’ün yaklaşık 1,6 milyar yıl sonra tamamen Güneş’in bünyesine katılacağı tahmin ediliyor. Diyelim ki Güneş hiç genişlemeden öylece dursa bile Merkür’ün yok olması kaçınılmaz olacak ve en geç 2,6 milyar yıl sonra Güneş’in içine katılacağı hesaplanmıştır. Bu durumda Güneşin doğası gereği genişliyor olması Merkür’ün yok olmasını daha da hızlandırmıştır.

Cassini Uzay Aracının 2009 yılında gönderdiği veriler ışığında bilim insanları, yaklaşık 200 milyon yıl sonra kütle çekimin etkisiyle Satürn halkalarının yok olacağını hesapladılar. Eğer 200 milyon yıl sonra yaşayan bir insan teleskopunu Satürn’e çevirdiğinde halkası olmayan bir Satürn görecektir. Sonuç olarak Evrenimiz kusursuz işleyen bir yer değildir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder